Umetni dekorativni kamen

Ste se kdaj vprašali, kaj je umetni kamen? Gre za repliko naravnega kamna – tako v reliefu, kot tudi v barvnih odtenkih. Zaradi omejenih zalog naravnega kamna in dolgih transportnih poti, se cene naravnega kamna višajo, daljšajo pa se tudi dobavni roki. Zato je umetni kamen vse bolj priljubljena alternativa naravnemu materialu. Vse o umetnem dekorativnem kamnu v današnjem blogu.

Kako je izdelan umetni dekorativni kamen?

Naj vam predstavimo, kako v naši proizvodnji nastane umetni dekorativni kamen in vse o umetnem dekorativnem kamnu, kar ste želeli vedeti.

Navdih je pravi, naravni dekorativni kamen. Takšen kos, ki ga lahko srečamo v naravi, nam služi kot original.

V proizvodnem procesu izdelamo odlitek (pozitiv), ki je identičen strukturi naravnega kamna. Sledi izdelava kalupa za vlivanje (negativ). V kalup vlijemo mešanico cementa, kakovostnega agregata in dodatke, zaradi izdelek postane kvaliteten – odporen na mehanske poškodbe in vplive iz okolja. Barve, ki so uporabljene so anorganske – večinoma železovi oksidi, ki se vmešajo v cement in s tem za vedno postanejo del betona. Se ne izpirajo in ne bledijo kljub izpostavljenosti UV-žarkom ter ostalim vremenskim vplivom.

Na tem delu je umetni dekorativni kamen celo korak pred svojim predhodnikom. Medtem, ko se lahko pri naravnem kamnu zgodi, da se barva iz kamnine izpira, ali celo rjavi (kot je to značilno za vse temne odtenke, ki so vulkanskega izvora), so oksidne barve v umetnem dekorativnem kamnu zasidrane za vedno.

Vas zanima več o umetnem dekorativnem kamnu? Odgovore na več vprašanj boste našli tukaj. Za nasvet o vgradnji umetnega dekorativnega kamna pa se lahko obrnete na naše strokovnjake.