Polaganje okrasne opeke

Okrasna opeka je pogosta izbira strank kot dekorativni stenski element v hiši ali stanovanju. V prostor vnese pridih tradicije.

Priprava podlage na polaganje okrasne opeke

Na stenah je izravnalna masa, čeprav je bilo naročeno da se ne nanaša. Materiali ki so iz gipsa (stenske izravnalne mase) in materali na cementni osnovi (lepila), namreč ne gredo skupaj.

Stene smo tako kot vedno v takšnih primerih s kotno brusilko in odsesalno glavo pobrusili do osnove. V tem primeru knauf plošče.

Stene smo premazali z emulzijo UZIN PE-360. Z njo zmanjšamo vpojnost podlage in vežemo nesprejete delce.

Vgradnja okrasne opeke

Sedaj, ko je stena pripravljena za polaganje, si ogledam opeko. Opeka je 2cm debeline – prednosti so lažja vgradnja, manjša teža in varčevanje prostora. Podobno okrasno opeko najdete tukaj.

Ker opeke ne vgrajujem pogosto, sem se odločil da bom v fuge vstavljal pravokotne deščice debeline 11mm . Zakaj prav 11mm? Ker je žlica za obdelavo fug 10mm in sem se na tak način izognil naknadnemu zatikanju žlice pri obdelavi fug.

Z lepljenjem začnem spodaj. Prvo vrsto sem dvignil na višino parketa, da lahko parketar potisne svoje deske pod opeko.

Naša okrasna opeka je v 4 tonih in je zelo pomembno pravilno mešanje barv. Zaželjeno je, da so čim bolj razmetane barve. Deščice sem pobral ven iz fug in se pripravljam na fugiranje.

Fugiranje opeke

Fugiramo lahko na več načinov. Obstajajo tehnike polaganje opeke in fugiranja sproti, fugiranje z raznimi pištolami, vrečkami, kakšnimi kovinskimi ali lesenimi zajemalkami. Tukaj se je stranka odločila za klasično cementno sivo fugo, ki je zelo lepo zapolnila vrzeli med opeko.

Ko so fuge polne, jih obdelam. Jaz sem si pripomoček naredil sam. Ploščata nerjavča palica debeline 3mm in širine 10mm. Zakrivljena je tako, kot mi ustreza. Odvečno fugirno masa pravočasno očistim s krtačo.

Vgradnja okrasne opeke je s tem uspešno zaključena.

Več nasvetov za vgradnjo opeke najdete na povezavi.

Okrasna opeka je lepo izpadla, po čiščenju je končni izdelek videti lepo.

V kolikor nimate orodja, znanja ali poguma, da bi se sami lotili vgradnje okrasne opeke, se lahko obrnete na naše strokovnjake.