Vgradnja opeke

Z našimi nasveti za vgradnjo opeke se lahko polaganja lotite sami. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov in trikov. Poglejmo na primeru polaganja opeke na steno novogradnje. Neto površina je 12 m2.    Opečne ploščice so imitacija opeke debeline 1-1,5cm.

Priprava stene pred vgradnjo

Priprava podlage je zelo pomembna. Tako za polaganje dekorativnega kamna. Tudi okrasna stenska opeka ima podobne lastnosti. Več o pravilni pripravi sten smo pisali že tukaj.

Stena pred vgradnjo opeke

Stena je brez izravnalne mase. Niti ni pobeljena. Zato brušenje ni potrebno. Nanesli smo le emulzijo UZIN PE 360, ki zapre in poveže podlago za boljši oprijem.

Priprava stene na vgradnjo opeke

Ko je podlaga primerno pripravljena, lahko začnemo z vgradnjo opeke. Na steni lahko opazimo narisane vodoravne črte. Črte nam pomagajo pri polaganju opeke. Namreč vmes je prostor za pet vrst opek. Vodoravne črte nam ne dovolijo, da bi izgubili ravno linijo pri polaganju opek.

Okrasna opeka Costarica

Stranka se je odločila za vgradnjo opeke Costarica. Opeka Costarica je peščene barve. Kot vsi modeli serije Rustica, ima izrazit relief. Ostale barvne različice lahko najdete v povezavi.

Opeka Rustica ravni element

Opeka je okvirnih dimenzij  23,7cm × 5,2cm. Debelina je od 1-1,5cm.

Opeka Rustica Costarica

Prvi nasvet za vgradnjo opeke je, da jo jemljite iz več paketov. Zaželeno je, da je po vgradnji čimbolj pisana. Med vgradnjo jo med sabo dobro pomešajte.

Vgradnja opeke

Pomembno je, da uporabljate kvalitetno lepilo. V naši ponudbi najdete lepila s certifikatom C2TeS1 z izboljšano deformabilnostjo. Poraba lepila je 5-6 kg/m2. Od orodja potrebujete le gladilko za lepilo.

Vgradnja opeke

Z vgradnjo opeke tokrat začnemo s celo opeko od vrha. Delamo po pet vrst hkrati.

V videu si boste najbolje predstavljali, kako izgleda postopek lepljenja. Ravne linije opeke se sproti popravlja če je potrebno.

Ko polagamo, si v ravni liniji postavimo zadnjo in prvo vrsto. Nato vmes razporedimo ostale opeke. Standardna fuga pri opeki je 1-1,5cm.

Tako izgleda vgrajena opeka. Lažji del je končan. Sedaj nas čaka še fugiranje.

Fugiranje opeke

Uporabili smo stari način fugiranja. Tu gre za mešanico mivke in cementa v razmerju 2:1. Takšna fuga da tradicionalni opeki pravi rustikalni izgled.

Strokovna vgradnja dekorativnega kamna

Fugiranje je bolj zamudni del vgradnje opeke. Nekih bližnjic ni. Za to delo je potrebno potrpljenje in mirna roka.

Opeka Rustica

V kolikor vam je lažje, lahko za fugiranje uporabite tudi dekorirno vrečko. Bolj ko bomo pri fugiranju pazljivi, manj čiščenja nas bo po koncu čakalo.

Še posnetek polnjenja fug – tako to delajo mojstri 🙂

Zgoraj že vidimo fugo in očiščeno opeko, spodaj nas fugiranje še čaka.

Opeko je potrebno očistiti, fugo pa nekoliko poglobiti – spraskati. Se že vidi končni rezultat.

Opeka Costarica

Nazadnje še fotografija končnega izdelka.

Upamo, da so vam bili naši nasveti za vgradnjo opeke v pomoč. Če nimate orodja, znanja ali poguma, da bi se sami lotili dela, se lahko obrnete na naše strokovnjake.