Lepljenje dekorativnega kamna

Lepljenje dekorativnega kamna je precej enostavno. Pomembno je, da se držite nekaj osnovnih pravil. Poleg tega potrebujete nekaj osnovnega orodja.

Kako lepiti dekorativni kamen na zid?

  1. Preverite, ali je podlaga ustrezno pripravljena
  2. Izberite ustrezno lepilo
  3. Pravilno pripravite lepilo
  4. Tehnika lepljenja kamna
  5. Čiščenje in zaščita dekorativnega kamna

1. Primerna podlaga

Kamen se lahko lepi na številne podlage. Podlaga mora biti konstrukcijsko pripravljena tako, da vzdrži težo kamna. Poleg tega morate prišteti težo veznega materiala. Ker je tema obširna, vseh podlag v tem blogu ne bomo zajeli. Celotna navodila najdete v tehničnem priročniku.

Pred vgradnjo
Stena pred vgradnjo opeke

2. Lepilo za lepljenje dekorativnega kamna

Za lepljenje dekorativnih panelov uporabljajte cementna lepila z izboljšano deformabilnostjo. Spadajo v  razred C2TeS1. Torej to oznako poiščite na lepilu. Pakiranja so običajno 25kg. Porabili boste 6-7kg lepila na m2. Pri vogalih je poraba lepila 1,5-2kg / m1.

Lepilo za lepljenje dekorativnega kamna
Lepilo za dekorativni kamen

3. Priprava lepila

Zmešajte lepilo s čisto vodo. Najbolje je, da sledite navodilom proizvajalca lepila. Običajno je poraba cca. 6,5 litra vode na 25kg lepila. Uporabite namenski električni mešalec. Mešajte, dokler ne dobite homogene mase brez grudic. Pustite lepilo delovati 10 minut, da nabrekne.

Po 10 minutah lepilo ponovno premešajte. Po potrebi dodajte še nekaj vode. Pripravljeno lepilo je uporabno približno 3-4ure. Z naknadnim dodajanjem vode ne podaljšujete odprtega časa lepila. S tem zgolj izgubljate na kvaliteti samega lepila. Zato se tega na poslužujte.

Običajen temperaturni obseg delovanja lepila je od 5˙C-35˙C. Vseeno priporočamo, da ob delu na temperaturah večjih od 25°C podlago nekoliko zmočite. S tem preprečite hitro izhajanje vode iz lepila. Prav tako zmočite podlago ali dekorativni kamen, če sta zelo vpojna.

  • Zmešajte lepilo po navodilih

  • Pustite stati 10 min

  • Ponovno premešajte lepilo

  • Lepilo je uporabno cca 3-4 ure

Lepljenje dekorativnega kamna

4. Lepljenje kamna

Kako lepiti dekorativni kamen na zid? Začnite s pripravo. Lahko si na zid zarišete vodoravne črte. Potem med delom ne rabite preverjati ravne linije. Še več – zaradi tega bo lepljenje potekalo veliko hitreje. Če imate vogale, pričnite s polaganjem iz vogala. S polaganjem kamna vedno pričnite od spodaj proti navzgor. Zato da spodnji elementi podpirajo težo zgornjih.

Lepilo nanašajte enakomerno. Za nanos lepila uporabljajte zidarsko žlico. Nanesite ga na oblagano površino (zid). Premažite toliko zidu, da zadošča za 1-2 vrsti kamna. Pomembno je, da se lepilo med delom ne posuši. Hrbtno stran dekorativnega kamna pobrusite. S tem povečate oprijem. Z lepilom namažite tudi hrbtno stran kamna. Tej tehniki lepljenja rečemo ˝mokro na mokro˝. Zagotavlja dober končni rezultat. Tak način je primeren za lepljenje dekorativnega kamna na fasado, na cokel, zid,….

Priprava stene na vgradnjo opeke
Lepljenje dekorativnega kamna na zid

Kamen pritisnite na ustrezno mesto. Nežno ga pomikajte levo-desno, dokler ne izrinete viška lepila ob straneh. S tem ustvarite vakuum efekt. Ob vgradnji kotnih elementov delajte gibe gor-dol. Po kamnu ni potrebno dodatno udarjati. Da kamen poravnate v linijo si lahko pomagate z distančniki. Včasih se zgodi, da kamen zdrsi dol. To pomeni, da uporabljate preredko lepilo.

VOGALI PRI DEKORATIVNEM KAMNU

4. Čiščenje in zaščita

Med vgradnjo vedno delajte s čistimi rokami. Poleg tega kamen med vgradnjo sproti čistite. Drugače se umazanija zasuši. In kasnejše čiščenje je veliko težje. Najlažje ostanke lepila očistite z uporabo gobice in vode. Ker tudi pri rezanju nastane umazanija, očistite tudi to. Če režete ˝na suho˝, kamen spihajte. Če režete na vodno žago pa kamen očistite pod tekočo vodo.

Potem, ko ste kamen očistili nečistoč, nanesite impregnacijsko zaščito. Ta bo kamen dodatno zaščitila. Tudi veliko enostavnejše čiščenje je, ko so površine impregnirane.

Strokovna vgradnja

V kolikor ste v dvomih, se obrnite na nas. Smo mojstri za polaganje dekorativnega kamna. V sodelovanju s Kamen-Mojster. Nudili vam bomo nasvet. Če želite, da vam kamen položimo mi, nam pišite. Pripravili vam bomo ponudbo po sistemu ˝na ključ˝.