Prednosti umetnega kamna

Se sprašujete, kaj je so prednosti umetnega kamna? Glavna prednost umetnega kamna ni nobena skrivnost. Za umetni kamen se stranke odločajo najprej na podlagi dostopne cene. Včasih se zaradi nizke cene pri kupcih pojavi dvom v kvaliteto, ki pa je popolnoma odveč. Zakaj je umetni kamen tako dostopen? Enostavno – ker gre za betonski izdelek, ki je sicer tehnološko dovršen, a še vedno v osnovi klasični beton.

Ali je umetni dekorativni kamen nekaj novega na tržišču?

Pri umetnem kamnu ne gre za inovacijo (razen razvoja tehnologije), temveč za star in obstojen material. Če pogledate fotografiji spodaj, ste pri nas zagotovo že videli hiše, ki so obložene s takšnim umetnim kamnom. Gre za umetni kamen iz obdobja 80-tih let. Njegova prednost je predvsem obstojnost na vremenske vplive. Še danes na hišah izgleda umetni kamen iz tega obdobja solidno in ga ni načel zob časa.

fasada cokel
dekorativni-kamen-cokel-star

Umetni kamen modernejših linij

Nekaj časa je bil umetni kamen iz obdobja 80-tih let zelo popularen. Šlo je za enostavni model iz nekaj različnih kosov pravilnih oblik. Na voljo je bil v le nekaj barvnih odtenkih, še tu je šlo za belo z različnimi poudarki. Ko se je stil gradnje spreminjal in je šel model iz mode, takratni proizvajalni niso šli v korak s časom. Sledilo je desetletje ali dve zatišja. Z uvedbo modernih linij, širšega barvnega spektra in z dovršeno tehnologijo smo ustvarili modele, ki zadostijo vsakemu kupcu. Od modernih oblik, preko posnemanja istrskega suhozida, do znova moderne okrasne opeke. In kakor se trendi nepredvidljivo obračajo – morda bo ikonični umetni kamen iz obdobja 80-tih, kmalu spet popularen.

Decor Classic Carbon
Mediteran Dalmata Garbin
Opeka Nera
Mediteran Dalmata Maestral

Glavne prednosti umetnega dekorativnega kamna

Glavna prednost dekorativnega kamna je zagotovo njegova cenovna dostopnost – večina modelov je za polovico cenejših od naravnega kamna. V proizvodnem procesu je možno popolnoma kopirati barvne kombinacije, kot so prisotne v naravi. Na drugi strani pa lahko ustvarimo moderne barvne odtenke, katerih običajno v naravi ne bi srečali. Predvsem za temne odtenke je umetni dekorativni kamen celo boljša alternativa. Medtem, ko temni odtenki naravnega kamna rjavijo, saj so iz vulkanskih kamnin (bazalt), pri umetnem kamnu do tega pojava ne prihaja.

rja-naravni-kamen

Decor Classic 3