Nasveti za vgradnjo umetnega kamna

Vgradnje umetnega dekorativnega kamna se lahko lotite sami, če se v vas skriva vsaj malo domačega mojstra. Še posebej preprosta je vgradnja modelov, ki se ne fugirajo. Takšni modeli so na primer modeli serije Mediteran, Decor Classic,….  

Ustrezna podkonstrukcija

Umetni dekorativni kamen mora biti v osnovi položen na suhe površine. V kolikor je na vertikalnih površinah opaziti prehajanje vlage, je potrebno najprej opraviti sanacijo. Podlaga mora biti konstrukcijsko primerno pripravljena, da vzdrži težo kamna (od 20 – 60 kg/m2 – odvisno od modela).

Neprimerna podlaga

Priprava stene

Neprimerna podlaga

Neprimerna podlaga

Pravilno pripravljena podlaga 

Izogibajte se polaganju direktno na materiale, ki so iz gipsa. Takšne so na primer stene na katerih je belež ali stenske izravnalne mase, ki niso kompatibilne z materiali iz cementne osnove (lepila). Uporabljajte primerna lepila (z izboljšano deformabilnostjo – razred C2TeS1). V kolikor na umetni dekorativni kamen vgrajujete viseče elemente (police,….), jih je potrebno pričvrstiti direktno na nosilno konstrukcijo in ne na dekorativno oblogo. 

Brušenje stene

Priprava stene

Uporaba ustreznih lepil

Uporaba ustreznih lepil

Vgradnja panelov

Ob vgradnji predlagamo, da izdelke jemljete iz večih pakiranj, da izdelke med seboj premešate in se s tem izognete monotonem videzu ter dosežete barvno in strukturno enakomernost. Lepilo nanašajte enakomerno – tako na oblagano površino, kot tudi na hrbtno stran dekorativnega izdelka. Pred nanosom lepila je priporočljivo hrbtno stran umetnega dekorativnega kamna pobrusiti. Paziti je potrebno, da se na nobeni od površin lepilo ne posuši. Tej tehniki lepljenja pravimo ˝mokro na mokro˝ in zagotavlja dober končni rezultat.

Mediteran Dalmana Maestral Panel

Pomešajte kamen iz več paketov

Rezanje umetnega kamna

Priporočljivo je, da kamen tekom vgradnje sproti čistite. Po rezanju panelov prah očistite takoj, saj ga je kasneje težje očistiti (če se na njem posuši umazana voda). Umetni kamen sicer lahko režete tudi s kotno brusilko (˝fleksarco˝), a bo za ravne linije veliko bolje, če uporabite vodno žago, na kateri najlepši rez naredite z listom za rezanje marmorja.

Primerno orodje

Rezalki za granit ali marmor

Enostavno polaganje na ravnih površinah

Mediteran Dalmata Maestral

Zahtevnejši projekti 

Polaganje umetnega dekorativnega kamna na ravno površino je enostavno. Nekoliko drugačna je vgradnja okrasne opeke, o kateri smo že pisali tukaj. Če se boste sami lotili obdelave vogalov ali oblačenja stebrov v umetni dekorativni kamen, pa vam bodo v pomoč navodila naših strokovnjakov Kamen-Mojster

Vgradnja opeke

Obdelava vogalov

steber

Podpora pri lastni vgradnji

Dolgoletne izkušnje, ki jih imamo, bomo z veseljem delili z vami. Na nas se lahko obrnete po nasvet in z veseljem vam bomo svetovali. Z našo pomočjo boste obvladali vgradnjo umetnega kamna, kot sta jo stranki v fotografijah spodaj.

Decor Classic Antracit

Decor Classic Antracit

Opeka Rustica Sahara

Opeka Rustica Sahara