Kaj je umetni dekorativni kamen?

Umetni kamen je nekoliko bolj domače ime za anglomeriran kamen. Gre za stensko oblogo, ki je replika naravnega kamna. Imitacija kamna je izdelana iz mešanice belega cementa in kakovostnega dolomitskega agregata. Proizvodi so produkt mešanice najboljših dodatkov proti zmrzovanju, ki so trenutno na voljo na tržišču. Umetni kamen lahko uporabite za notranje stene, oblaganje škarpe, za cokel ali oblaganje celotne fasade in še bi lahko naštevali. Kvaliteto dekorativnega kamna iz naše proizvodnje potrjuje 20-letna garancija.

Kaj je umetni kamen

Sicer je umetni kamen na tržišču prisoten že desetletja. Po drugi strani svoj preporod doživlja v zadnjih letih. Namreč razvoj je šel naprej. Zdaj v ponudbi najdete modernejše oblike. In tudi barvne kombinacije so številčnejše kot pred leti. Torej ni dvoma, da boste našli kamen za vaš projekt.

Umetni kamen izpred nekaj desetletij

dekorativni-kamen-cokel-star

Moderni umetni kamen

Mediteran Dalmata Maestral

Lastnosti umetnega kamna

Tako kot pri izgledu, je napredek opaziti tudi v kvaliteti. Izdelki izpolnjujejo vse zahteve za pridobitev oznake CE. Zaradi svojih fizikalnih lastnosti je kamen primeren tudi za zunanjo uporabo. Za umetni kamen iz naše proizvodnje testiranja izvaja Zavod za gradbeništvo Slovenije. Med preizkusi odpornosti zmrzovanja in odtajanja (25 ciklusov) ni opaženih bistvenih sprememb. Poleg tega ne prihaja do nikakršnega luščenja, razpadanja ali poškodb kamna.

Preiskave umetnega kamna

Umetni kamen – tehnični list

Kako pa je z obstojnostjo barv? Pri izdelavi kamna so uporabljene obstojne oksidne barve. Tekom procesa izdelave so barve trajno vmešane v cement. S tem postanejo sestavni del betona. Te barve se ne izpirajo. Še več – za produkte je značilna dobra obstojnost proti izpostavljenosti UV-žarkom in ostalim vremenskim vplivom.

Obstojne oksidne barve

Mediteran Dalmata Levante

Široka barvna paleta

Oblika, dimenzija in teža umetnega kamna

Na voljo so različne oblike. Kar zadeva dizajn najdete vse – od tradicionalnih imitacij suhozida do modernih linij. Dimenzija panela je odvisna od izbranega modela. Tako je v kvadratnem metru – odvisno od modela, tudi različno število kosov. Tudi debeline kamnov so različne. Pri teh lahko izbirate od 1 pa vse do 6cm debeline. Po drugi strani debelina vpliva na težo stenske obloge. Pri najlažjem modelu je teža 24 kg/m2. Medtem ko kvadratni meter debelejših modelov tehta tudi 50kg. Sicer vse lastnosti posameznega modela najdete v priloženem tehničnem listu.

Tradicionalni stil

Umetni kamen istrski

Modern dizajn

Umetni dekorativni kamen sivi

Umetni kamen – prednosti

Ali se sprašujete, kaj so glavne prednosti umetnega kamna? V bistvu ni skrivnost, da je v primerjavi z naravnim kamnom, skoraj za polovico cenejši. Po eni strani je cena nižja zaradi kratkih transportnih poti. Kar zadeva naravni kamen, je ta večinoma pripeljan iz Azije. Medtem ko je naš dekorativni kamen v celoti izdelan v Sloveniji. Po drugi strani je cena dostopna ker gre za betonski odlitek. Kljub temu, da je tehnološko dovršen in izboljšan z ustreznimi dodatki, gre še vedno za klasični beton.

Umetni kamen je za oblaganje fasade prava izbira. Še več – predvsem pri temnih odtenkih, je boljša izbira od naravnega kamna. Medtem, ko temnejši odtenki naravnega kamna zaradi prisotnosti vulkanskih kamnin rjavijo, se to pri našem izdelku ne dogaja. Torej je za priljubljene kombinacije fasad v belo-antracitnih odtenkih, kamen iz serije Decor Classic prava izbira.

Naravni kamen antracit

rja-naravni-kamen

Umetni kamen antracit

Decor Classic Antracit

Umetni kamen – vgradnja

Kako se polaga stenske obloge? Sicer je umetni dekorativni kamen različnih dimenzij. Večinoma gre za panele dimenzij cca 60cm x 15cm. Nekateri modeli dekorativnega kamna se polagajo s fugo. Spet drugi brez. Ti so za vgradnjo še enostavnejši. Namreč polagajo se enostavno na stik. Ne glede na to, kateri kamen ste izbrali, se kamen polaga z lepljenjem. Pri izbiri lepila bodite pozorni. Uporabite kvalitetno cementno lepilo z izboljšano deformabilnostjo. Poleg tega mora imeti lepilo ustrezni certifikat: C2TeS1. Pri nas dobite ves material, potreben za vgradnjo. Še več nasvetov o polaganju kamna najdete tukaj.

Vgradnja umetnega kamna
Lepilo za lepljenje dekorativnega kamna

Ali vas zanima storitev z vključeno vgradnjo? Sodelujemo z ekipo Kamen-Mojster. Poleg tega, da so strokovni, imajo preko 20-letne izkušnje z vgradnjo dekorativnega kamna. Kontaktirajte nas in pripravili vam bomo brezplačno ponudbo.