Koliko dekorativnega kamna naročiti?

Koliko kamna naročiti za vaš projekt? Preden se lotite vgradnje, dobro izračunajte potrebno količino materiala, ki ga potrebujete za oblaganje stenskih površin. Zelo nerodno je, če med polaganjem ugotovite, da vam manjka paket ali dva. Torej je izmera  in izračun površin, ki se bodo polagale, prvi korak. V članku vam bomo svetovali na kakšen način opraviti meritve. Prav tako vam bomo svetovali, koliko odpadka pričakovati.

Merjenje ravnih površin

Izračun površin za ravne površine je enostaven. Za izračun naj vam bo v pomoč spodnja shema.

Koliko kamna naročiti
 • Izmerite dolžino in višino stene

  A = dolžina stene ; B = višina stene

 • Izmerite dolžine in višine vseh odprtin

  A = dolžina odprtine ; B = višina odprtine

 • Izračunajte posamezne površine : P = A x B

  P = površina : P(stene), P(oken), P(vrat).

 • Od površine stene odštejte površine odprtin

  Površina za polaganje:

  P = P (stene) – P (oken) – P (vrat)

S postopkom ste izračunali površino za oblaganje. Dobili ste podatek o neto površini, kateremu je potrebno dodati še kalo (odpadek zaradi rezanja). Nižje v članku najdete tudi podatke za izračun kala.

Merjenje površin z vogali

Vogalne elemente se izdela iz ravnih elementov z rezanjem in lepljenjem pod kotom 45˙. Zaradi samega reza je potrebno k neto površini dodati kvadraturo, ki se s takšnim rezom izgubi. Za izračun naj vam bo v pomoč spodnja shema.

Koliko kamna naročiti - vogali
 • Izmerite posamezne dolžine stebra (a,b)

  K vsaki od dolžin prištejte debelino kamna, ki ste ga izbrali (npr. 3cm).

 • Seštejte vse dolžine

  Dobite obseg strebra (o), povečan za izgube pri rezih.

 • Izmerite višino stebra

  c = višina stebra

 • IZRAČUNAJTE POVRŠINO : P = O X C

  Površina za oblaganje: obseg stebra (o) pomnožite z višino (c):

Vogalne elemente vam iz ravnih kosov lahko pripravimo v naši proizvodnji. Več o tem smo že pisali tukaj.

Koliko kamna naročiti za odpad

K izračunu površin za oblaganje, je potrebno prišteti pričakovani odpad (˝kalo˝). Koliko odpada bo, je odvisno od vsakega primera posebej. Večkrat pri rezanju kamna na potrebno dolžino dobite neuporabne kose. Na primer če kamen prilagajate klančini. Med drugim tudi pri vpasovanju stopnic težko uporabite kose, ki so vam ostali. Prav tako je pri oblaganju stebrov ali vogalov potrebno količino odpadka nekoliko povečati. Nenazadnje pa je količina odpada odvisna tudi od mojstra, ki vam bo kamen polagal. V splošnem ne boste zgrešili veliko, če boste naročili 10% kamna več, kot je površin za oblaganje.

Vgradnja umetnega kamna
Mediteran Classic Molat

Modeli kamna z največjim izkoristkom

Nekateri modeli so takšni, da lahko izkoristite prav vsak odrezani košček. Vendar ni pri vseh tako. Pri modelu Mediteran Classic je odrezane kose težje uporabiti. Panel je namreč v obliki črke Z. Po drugi strani lahko pri nekaterih modelih računate ne minimalni odpad. Na primer opeke so takšne. Enako tudi dekorativni kamen, kjer so paneli sestavljeni iz manjših koščkov. Takšni so modeli: Decor Classic, MultiColor in Waterfall.

Kot smo že večkrat poudarili, priporočamo, da naenkrat naročite zadostno količino kamna za oblaganje celotne površine. Če boste kamen naročali večkrat, se lahko zgodi, da se nianse na kamnu od serije do serije minimalno razlikujejo. Poleg tega, da imate zadosti kamna, je  pri vgradnji pomembno tudi, da kamen mešate med seboj. Kako je to storiti najlažje? Če imate več palet jemljite škatle iz več palet. Prav tako posameznih panelov ne jemljite samo iz ene škatle. Pripravite si nekaj škatel in vsak panel vzemite iz druge škatle.

Opeka Rustica Costarica

Modeli dekorativnega kamna se v osnovi delijo na modele, ki se polagajo s fugo in tiste, ki se polagajo na stik. Pri modelih, katere se običajno fugira, so v kvadraturi že predvidene fuge. Eden od takšnih modelov so opeke. Lahko se odločite, da boste model, ki se fugira, vseeno polagali na stik. V tem primeru, je potrebno naročiti sorazmerno več kamna.

Koliko kamna naročiti – prepustite to skrb nam

Kaj pa če polaganje kamna prepustite našim strokovnjakom? V tem primeru skrb za to, koliko kamna naročiti, v celoti prepustite nam. Na lokacijo pridemo opravit izmero. Ob tem se z vami pogovorimo tudi o vseh detajlih. Z veseljem vam svetujemo. Po opravljeni izmeri za vas izdelamo končni predračun. S tem imate že pred pričetkom dela znan končni znesek projekta.

Ekipa
Orodje za rezanje kamna

Strokovna vgradnja

V sodelovanju s Kamen-Mojster vam nudimo vgradnjo dekorativnega kamna. Lahko ste lahko prepričani, da bo vgradnja kamna izvedena strokovno. K vašemu projektu bodo pristopili s preko 20-letnimi izkušnjami in smislom za detajle. Ker so ekskluzivni izvajalci za polaganje našega kamna, vam skupaj zagotavljamo 20-letno garancijo.